A lepárlás elmélete

A pálinka magában hordozza a gyümölcs zamatát és alkotójának ízlésvilágát, szakmaiságát. Fogyasztásakor tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres illatok valamint karakteres, harmonikus és hosszantartó gyümölcsös ízek érződnek.

barack_palinkaA pálinka a nemzeti kultúra és a magyar gasztronómia szerves részét képezi. A Kárpát-medence kedvező természeti és éghajlati adottságainak köszönhetően hazánk a legkülönbözőbb gyümölcsfajták termesztésére alkalmas, s szinte minden fajtából készíthető zamatos pálinka. A pálinkakészítés technológiájának fejlődésével a pálinka is hatalmas minőségi változáson ment keresztül.

A jó minőségű pálinka előállításához szakértelem, szakszerűen elkészített lepárló berendezés, valamint korrekt elő- és utópárlat elválasztás szükséges. A kierjedt cefrét minél hamarabb főzessük ki, mivel ilyenkor kapjuk a leggyümölcsösebb, legfinomabb párlatot. A lepárlás lényege, hogy a gyümölcsből kinyerjük az alkoholt és a gyümölcsre jellemző ízeket, illatokat.

Klasszikus pálinkafőzés esetében a desztilláció két lépésben történik:

SONY DSCElső lépésben kinyerjük a cefréből az összes alkoholt és aromaanyagot, valamint ezekkel együtt az összes 100 oC alatti forráspontú egyéb alkotórészt. Ezt a műveletet hívjuk főzésnek. Végtermékként 10 -20 % alkoholtartalmú alszeszt kapunk.

Második lépésbentörténik az etilalkohol betöményítése, melynek során a nyers szeszből kinyerjük az alkoholt és a pálinkára jellemző aromaanyagokat (középpárlat), elválasztva ezeket az alacsonyabb és magasabb forráspontú szennyező alkotórészektől, vegyületektől.  Ez a művelet a finomítás.

Elérhetőség:

Telefon:
06 (52) 769 054
Mobil:
06 (70) 600 8146
Email:
info@erdelyipalinka.hu

Megközelítés:

Kapcsolat:

Címünk:
4002 Debrecen, Diószegi út
HRSZ: 01110/77

Facebook: